EN SON NE ZAMAN BİR MÜZEYE GİTTİNİZ?

14 – Arkeoloji Müzesi

Geniş, uzun bir salon ve de her iki tarafınızda Helenistik Çağdan, Roma Döneminden plastik eserler. Hareket sensörlü spotlarla aydınlatılmış tarihi eserler hakkında, özet bilgi almak istiyorsanız girişte anlatılanları duyabileceğiniz kulaklıkları almayı unutmayınız.                     
Çeşitli dönemlere ait seramik eserler, hazine odası, müze bahçesindeki lahitler, mezar taşları, yazıtlar, sütünlar görülmeye değer.

Hazine odasındakı eserler, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami Dönem e aittir.

Taş eserler salonunda mermer ve taş heykeller, büstler, portreler ve masklar sergilenmektedir.Yunan tanrılarına ait efsanelerden; Asklepios sağlık ve hekimlik tanrısıdır. Yılanlarla sarılmış asası bugün de hekimliğin simgesi dir. Asklepios’un tapınaklarına asklepion denir. Bunlar aynı zamanda o çağların hastaneleridir. En büyük ve en ünlü asklepion Bergama dadır. Asklepios’un kızlarından biri sağlık ve temizlik tanrıçası Hygieia dır. Hijyen kelimesi de içerdiği anlam bakımından tanrıçanın ismiyle örtüşür.

Müze, Konak Metrodan 4 dak yürüme mesafesindedir. Konak Tünel’inin hemen üstünde sağdadır. Etnografya Müzesi ile aynı bahçededir.

Müze kartı ile ücretsiz girebilirsiniz, kartınız yoksa giriş ücreti 12 liradır.

15 – Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

Butik müzecilik anlayışı ile, ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan tarafından İzmir halkı için sergilenmiş, daha sonra Konak Belediyesine devredilmiştir. Sunay Akın tarafından da kolleksiyona ilaveler yapılmış olmasına rağmen İstanbul  Oyuncak Müzesi kadar zengin  değildir.

Müzede gerçek saçlı bebekler, bebek evleri, Lehman teneke arabalar dikkat çekenleridir.

Yıl boyunca çocuklara hizmet eden Hacivat Karagöz atölyesi vardır.

Müze, arkeoloji ve etnografya müzelerinden 5 dak yürüme mesafesindedir. Varyantı çıkarken soldadır.
Müzeye giriş ücretsizdir.

16 – İzmir Resim ve Heykel Müzesi ve Galerisi

Üç katlı olan binanın, ilk iki katı sergi salonlarıdır. Giriş katında ki Turgut Pura Sergi Salonu İzmir in en geniş galerilerindendir. Şeref Akdik Sergi Salonu ise daha küçük çaplı sergilere ev sahipliği yapmakadır. Üçüncü katta ise plastik sanatlara dair eserlerin bulunduğu müze vardır. Müze ye ait eserlerin fotoğrafının çekilmesi yasaktır. Birçok ünlü resama ait resimler, heykel, seramik, baskı resim eserleri bu katta yer alır.

İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi bünyesindeki atölyelerde ; resim, heykel, seramik, baskı resim, tezhip, ve çini kursları düzenlenmektedir.

Müze, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinin yanıdır. Konak Metro istasyonundan 6 dakika yürüme mesafesindedir.
Müzeye giriş ücretsizdir.

17 – Uşakizade Köşkü

İzmir Özel Türk Koleji mülkiyetindedir. Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey tarafından yaptırılmıştır. Köşk bodrum katı dahil üç kattır. Birinci katta 4 oda bulunmaktadır. Soldaki baş oda, sağdaki misafir odasıdır.Yemek salonu da bu katta olup, Atatürk’ün nikahı burada kıyılmıştır.

Üst katta 6 oda bulunmaktadır. Dördü yatak odası, ikisi salondur. Atatürk bu köşke hayatı boyunca 5 kez gelmiş, toplam 91 gün kalmıştır.

Bu köşkte Ata yı nikahı kıyılırken, başkomutanlık karargahı olarak kullandığı odada yerli, yabacı devlet adamlarını ağırlarken, İktisat kongresi için geldiğinde, kongre hazırlıklarını  yaparken düşünebilirsiniz.

Müze, Halkapınar-F.Altay tramway hattı üzerinde bulunan köprü durağına 8 dakika yürüme mesafesindedir.
Müzeye giriş ücretsizdir.

EN SON NE ZAMAN BİR MÜZEYE GİTTİNİZ?” için bir görüş

  1. Harika bir çalışma olmuş. Emeğine sağlık. Müdürlüklerin web sayfasında müze giriş ücretleri var. Onları da ilave edebilirsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön