Hitler ve İkinci Dünya Savaşı

Danzig Koridoru( Polonya Koridoru):
Versay Antlaşması ile oluşturulmuştur.  Almanyanın kontrolunde olan Doğu Prusya ile Almanya arasındaki bağlantı kesilmiş, bir arazi şeridi Polonya topraklarına katılmış, Danzig liman kentini de içine alan bu şeritle Polonya’nın Baltık Denizi’ne olan bağlantısı sağlanmıştır. 1938 yılı sonunda Almanya, Polonyadan Doğu Prusya ile kara bağlantısını sağlayabileceği bir toprak şeridini kendisine vermesini talep etmiştir. Polonya buna razı gelmeyince  Hitler saldırmaya karar vermiştir. II. Dünya Savaşı’nın ilk bombasıda Danzig’e atılmıştır.

Polonya’yı işgalden sonra Almanya bu toprakları Rusya ile paylaşmıştır. Sonra Norveç, Danimarka, Fransa ve Hollanda’yı işgal etmişlerdir. İtalya’da Arnavutluğu işgal etmiş Yunanistan’ı da ele geçirmek istemiş ama başaramamıştır. Akabinde Almanya; Macaristan, Yunanistan ve Romanya’yı da ele geçirmiştir.

Bu arada Japonlar ABD’nin Pearl Harbor üssüne saldırarak Amerikalılarında savaşa girmelerine neden olmuşlardır. (Mihver Devletlerin oluşumu ABD’yi kızdırmıştı. Japonya’nın ordusu için kullandığı yakıta ambargo koydu, Panama Kanalı’nı da Japonlara kapattı. Eğer Çin’e olan saldırıları keserlerse ambargoyu kaldırabileceğini söyledi. Fakat Japonya bu gücünü başka devletlere bırakmak istemiyordu. Pasifik’te ABD’den gelebilecek bir tehlikeye karşılık Pearl Harbor’a saldırdı.)

Japonya’nın ve Mihver Kuvvetlerin ilerlemesi ancak 1942 yılında durdurulabilmiş; 1943 yılında Doğu Avrupa’daki Alman yenilgileri, İtalya’nın müttefiklerce işgali, Pasifik’teki Amerikan zaferi ile Mihver Devletler kontrolü kaybedince tüm cephelerden geri çekilmek zorunda kalmışlardır. 1944 te Batı İttifak Kuvvetleri Fransa’yı, Sovyetler Birliği’de kaybettiği toprakları geri alıp, Almanya’yı ve müttefiklerini işgal etmiştir. Sovyetler Birliği ve Polonya kuvvetlerinin Berlin’i ele geçirmesi ile Almanya teslim olmuş ve Avrupa’da savaş sona ermiştir.8 Mayıs 1945.

Japon ordularının Amerika Birleşik Devletlerince yenilmesi ve Japon Adalarına el konulması ile Japonya teslim olmuş ve 15 Ağustos 1945 yılında Asyada ki savaşta sona ermiştir.

Hitler ve ölmeden bir gün önce evlendiği karısı Eva Braun Hitler, bir sığınakta siyanürle kendilerini zehirleyerek ölmüşlerdir. Önce köpekleri Blondi’yi zehirlemiş, sonra 17 yaşından beri Hitler’in yanından hiç ayrılmayan onu deli gibi seven Eva siyanürü içmiş, Hitler de siyanürü içtikten sonra garanti olsun diye kafasına da bir el sıkmıştır. Cesedinin Stalin’in elinde oyuncak olmasını istememişti.


II.Dünya Savaşı’nın çıkış nedenlerini özetleyecek olursak;

  • I. Dünya Savaşı sonucu çıkan problemlerin çözüme ulaşamamasındaki eksiklikler
  • Buna bağlı olarak Versay Antlaşması ile; Almanya’nın savaş suçlusu ilan edilmesi, ordularına kısıtlama getirilmesi, çok büyük meblağ savaş tazminatı ödemek durumunda bırakılması (Bu tazminatı da iki yıl ödediği sonra ödemeyi bıraktığı söylenir)
  • Almanya’nın Versay Antlaşması sonucu ekonomik kriz yaşaması
  • Hitler’n temiz bir ırk yaratmak arzusu ile Yahudilere katliamlar yapması, Danzig Koridor’unu bahane ederek Polonya’ya saldırması

II. Dünya Savaşı Sonunda

    • Savaşı demokrasiyi savunan ülkeler kazadı
    • Sömürgecilik azaldı
    • Birleşmiş Milletler kuruldu
    • Almanya ikiye bölündü
    • İngiltere ve ABD desteği ile 1948 yılında Filistin’de İsrail Devleti kuruldu
    • Varşova Paktı ve Nato kuruldu.
    • Türkiye ABD ye yakınlaştı
    • Rusya Balkanlar’da güçlendi
    • Dünya barışının korunması amacıyla insan hakları sözleşmesi yayınlandı.
    • 65 milyondan fazla insan hayatını kaybetti.

Atatürk ve II. Dünya Savaşı

Atatürk hasta yatağında ziyaretine gelen Başbakan Celal Bayar’a ”Çocuğum ne yapılacaksa çabuk yapılmalı, iki yıllık bir zamanınız var, dünya bir savaşa gidiyor, bu durum karşısında bütçe görüşlerine ve formüllerine uyarak hareketsiz kalmak doğru değildir ” demiştir.

Atatürk çıkacak bir savaşta tarafsız kalmak, bir ittifak içine girmemek gerektiğini özellikle belirtmiştir. Almanya ve İtalya’nın dünyayı kana bulamaktan çekinmeyeceklerini  eski dostumuz olan Rus Sovyet Hükümetinin bu maceracıların yanlış hareketlerinden yararlanmasını bileceğini  fakat bizim küçücük bir hata yapmamız halinde başımıza mütareke yıllarından daha büyük felaketler geleceğini söylemiştir.

 Aynı kararlılığı İsmet İnönü de göstermiştir.  İngiltere Başbakanı Churchill İngiliz uçaklarına üs verilmesini isteyince buna kesinlikle karşı çıkmıştır. Çünkü bu savaşa girmek anlamına gelecekti. Churchill yine Balkanlardan açılacak bir cephe ile bizi savaşa sokmakta çok ısrarlı olunca  Türk Hükümeti savaştan yeni çıktıklarını ellerinde yeterli askeri malzeme olmadıklarını ileri sürerek  red edeceklerdi.

 

Gülseren Budayıcıoğlu’nun Hayata Dön

kitabından esinlendim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön