Macaristan

 

Kanuni, Budin Kuşatması ile (1529), Avusturya – Macaristan İmparatorluğu sınırları içinde, Tuna Nehri’nin iki yakasında, birbiriyle anlaşamayan Budin ve Peşte şehirlerini alıyor.

Böylelikle tarihi Budin Kalesini de ele geçirmiş oluyor.

Kalenin inişli çıkışlı yollarından Balıkçı Tabyasına varıldığında eşsiz bir manzara karşımıza çıkıyor. Tuna Nehri ve Peşte yakası görülmeye değer.

 

Macaristan da bizim kültürümüzü görmek mümkün. Dansları, müzikleri, hatta dilleri.

 

Macarca, Türkçe Estonya Dilleri aynı dil ailesinden gelmekte. Ural-Altay.

O kadar çok ortak kelime ve kavramlarımız var ki, Macar Atalarının bazıları Rum Türklerinden bazıları da Hazar Türklerinden gelir.

 

 

Türkiye, Avrupa’nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesidir.(784 bin kilometrekare) Macaristan’ın yüzölçümü 93 bin kilometrekaredir.

Bizler sınırlarımızı M. Kemal Atatürk sayesinde 1923 te Lozan Antlaşması belirledik. İsviçre’nin Lozan kentinde, Hariciye vekili İsmet Paşa öncülüğünde (Britanya İmp, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Sırp Hırvat ve Sloven Krallığı ile ) imzalandı.

Tarihimizde bilinen ikinci bir Lozan Antlaşması vardır ki Lozan’ın Uşi semtinde imzalanmıştır. Trablusgarp Savaşı (1912) sonrası İtalya’ya 12 Ada ve Rodos’ kiraya verilmiş fakat geri alınamamıştır.

Yani yanlış bilinen bir gerçek; İsmet Paşa Lozan’a gittiğinde çoktan 12 Adalar elimizden uçmuştu.

 

 

Bizler Macaristan desek te dünyaca bilinen adı Hungary ‘dır yani Hun Ülkesi. Her 10 erkekten birinin adı Atila, ve yine en çok kullanılan isim Sultan’dır

 

Hunlar, Macar topraklarına MS 2. ve 3. yy da geldiler, onlardan önce gelen Kıpçaklar Oğuzlar oldu. 7.yy Hazar Türkleri geldi . Şöyle ki,

Emevi Arapları Azerbaycan, Hazar Denizine kadar gittikleri yerlerdeki halkı Müslüman olmakla yada ölümle tehdit ettiler. Çok zeki olan Hazar Türkleri Müslümanlığı kabul etmeyip, bizler Yahudiyiz dediler, Araplar da inanıp dokunmadılar Bu arada Hazar Türkleri Kırım üzerinden bugünkü Macar topraklarına göç ettiler. Yine tarihte Gagavuz Türkleri Müslümanlığı kabul etmemiş Türklerdir.

 

Budapeşte’nin 1 milyondan fazla nüfusu vardır. Londra ve İstanbul’un (20 milyon) nüfuslarını saymazsak Roma, Atina, Berlin 4 milyon nüfusa sahiptirler. Paris 2 milyon 750 bin nüfusu olmakla beraber dünyada yılda 60 milyon insanın ziyaret ettiği tek şehirdir.

 

 

Budapeşte deki Füniküler 1870 yılında yapıldı, Adam Clark Meydanı’nı Budin Kalesine bağlar.

İstanbul’da ise  ilk yeraltı füniküleri 1875 yılında hizmete girmiştir. Karaköy’ü Beyoğlu’na bağlar

 

Bağımsızlık Heykeli yapılış nedeni:

Macaristan 1. ve 2. Dünya savaşını geçirmiş zorluklar yaşamış bir ülkedir. 2. Dünya savaşı öncesi Alman istilasına uğrar. Almanlar Rusya’ya kadar ilerler akabinde kaybedince geri dönmeleriyle bu kez Rus işgaline maruz kalırlar

Ruslar geldiğinde Almanlardan çok çektiklerinden komünizm geldi diye önce  sevinirler fakat 3-4 yıl sonra Ruslar’dan da memnun kalmazlar. Ülkesini terk eden ve Türkiye ye göç eden çok kişi olmuştur.

Macar Milli Kahramanı Lajos Kossuth, Rusya ve Avusturya’nın baskılarından kaçarak Kütahya ya yerleşenlerdendir

Her yıl Ankara Macar Büyükelçisi ve Türk Macar üst düzey isimler Kütahya’da Kossuth mezarında anma töreni yaparlar

 

Budapeşte’de Tuna Nehri üzerinde 8 köprü vardır. En ünlüsü Zincirli Köprüdür. 1851 yılında Fransız mimar tarafından yapılmıştır. Köprünün başında ve sonuna , sağlı sollu 4 aslan heykeli bulunur, gücün timsali olarak

Rivayete göre köprünün açılacağı gün tören esnasında küçük bir çocuğun ” burada bir hata var” demesi üzerine Mimar alaylı bir ”tavırla söyle bakalım neymiş” der ve çocuk ” Arslanların dili yok” deyince, mimar gerçekten de aslanların dilini unuttuğunu fark edip kendini nehre atar…

Diğer önemli köprü Margaret Köprüsü;. Margaret Adasını kıyıya bağlayan köprüdür. Macar ve Osmanlı asilzadelerinin av yaptıkları içinde şadırvanlar, av köşkleri olan adadır.

 

 

Rehber: Hasan Murat YAYLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön