11 – İzmir Kadın Müzesi
Türkiye de bir ilk. Kadın olarak gurur duymamak mümkün değil. İzmir bu müze ile kadına verdiği değeri bir kez daha sergiledi. Kadın Müzesi, butik müze anlayışı ile düzenlenmiş olup, günümüze kadar gelmiş, bir çok alanda tarihimize adını yazdırmış, Türk kadınlarımızdan ilkleri bünyesinde bulundurmaktadır. Nazım Hikmet in kadınlar için yazdığı bir şiiri ve heykeli müze bahçesinde sergilenmektedir. Cumhuriyet dönemi kadınlarımızın masklari ile antik döneme ait tanrıça heykelleri, çingene kızı mozaiği, takılar, dönemsel kıyafetler, müzeyi gezenler de hayranlık uyandırmaktadır. Protesto ve kadın odası özellikle kadınlarımızın ilgi odağını oluşturuyor.
Müze, Basmane Gar İstasyonuna 6 dak yürüme mesafesindedir.
Müzeye giriş ücretsizdir.
12 – İsmet İnönü Anı Evi ve Kitaplığı (İsmet İnönü Müzesi)
İsmet İnönü 1884 yılında bu evde doğdu. Tarihi dokusu korunarak, İnönü ailesine ait eşyalar, fotoğraflar, mektuplar burada sergilenmektedir.
Özellikle Mevhide İnönü nün gelen misafirler için yapmış olduğu ikramlar dikkat çekiciydi. Çankaya köşkünde otururken dahi üç çeşitten fazla ikram yapmayıp, kim gelirse gelsin ayırım gözetmeksizin hep aynı ikramları yapması ne kadar ince bir davranış örneğidir, bunların tariflerini de müzede bulabilirsiniz
Atatürk’ün yaşadıkları kırgınlık sonrası İsmet İnönü ye yazdığı duygu yüklü yazı, okuyanları da bir o kadar duygulandırmaktadır.
Müze, etnografya yada arkeoloji müzelerinden 7 dak yürüme mesafesindedir.
Müzeye giriş ücretsizdir.
13 – Etnografya Müzesi
19.yüzyıl İzmir ve yöresinin sosyal yaşantısının sergilendiği bir müzedir. Birinci katta, İzmir in ilk Türk Eczanesi olan İttihat Eczanesine, yine İzmir in meşhur şerbetçisi Demirhindi ye ait örneklerin yanısıra, tenekecilik, nalıncılık ,keçecilik, çömlekçilik, urgancılk, göz boncukçuluğu, tahta baskıcılığı, halı dokumacılığı, saraciye gibi el sanatları sergilenmektedir.
İkinci katta ise gelin odası, oturma odası, sünnet odası, mutfak malzemesi örnekleri vardır.
Yine 19 yy a ait ege yöresine ait gelin başları, süs eşyaları, yazı takımları, silah örnekleri sergilenmektedir.
Müze, Konak Metrodan 4 dak yürüme mesafesindedir. Konak Tünel’inin hemen üstünde sağdadır. Arkeoloji Müzesi ile aynı bahçededir.
Müzeye giriş ücretsizdir.
Harika bir çalışma olmuş. Emeğine sağlık. Müdürlüklerin web sayfasında müze giriş ücretleri var. Onları da ilave edebilirsin.