Gelelim Kommagene Krallığına
Bundan 2000 yıl önce günümüz Adıyaman Kahramanmaraş, Gaziantep yöresinde kurulan Kommagene Krallığının en önemli kralı I. Antiochos idi.
Batılıların yani Yunanların dini ile, doğuluların yani Perslerin dinin birleştirip, yeni bir din yaratmaktı amacı, Nemrut dağını da bu dinin merkezi yaparak, buradan bütün dünyaya yayacaktı. Böylece ölümsüzlüğe kavuşacaktı. Bu yüzden kendisini tanrı ilan etmişti.
Nemrut dağının en üst noktasına kendisi için bir anıt mezar ve bu anıt mezarın üzerine kırma taşlardan bir tümülüs inşa ettirmiştir. Tümülüsün 3 tarafına da kutsal alanlar yaptırmıştır.
Doğu ve batı terası olarak adlandırılan bu alanlarda belli bir sıra izleyen, blok halinde heykeller, kabartmalar, yazıtlar vardır. Heykeller her iki tarafta da şu şekilde sıralanmıştır.
Kral I. Antiochos- Kommagene Tyche- Zeus- Apolla- Herakles.
Babasına derin saygı duyan fakat annesini herseyin üstünde tutan Antiochos, heykellerin arasında annesiyle kendisini ölümsüzleştirmiştir. Kommagene kralı olarak kendini, Kommagene anası olarak annesini heykellerin arasına yerleştirmiştir.
Buradaki aslan heykeli yeryüzündeki gücü, kartal da gökyüzünün gücünü temsil eder. Heykellerin arkasında da kralın vasiyetinin yazılı olduğu bir kitabe vardır. Bu yazıta göre, kendinden sonra gelecek krallar tapınağı güzelleştirecek, tapınağı ziyarete gelenler en iyi şekilde ağırlanacak, onlara en iyi şaraplar ikram edilecek, eğlenmeleri için müzisyenler görevlendirilecektir.
Kral Antiochos, kutsal alanı ve mezar anıtı bitiremeden ölmüş fakat yaptırdığı heykeller yüzyıllarca ayakta kalmayı başarmıstır.
Antiochos baba tarfından Persli, anne tarafından Yunan-Makedonyalı idi. Doğu ve batı yakasına da aynı heykelleri, aynı yazıtları koymuştu çünki doğu ile batı kültürünün birleşmesini, belirli günlerde buraya gelen halkın kaynaşıp eğlenmesini, festivaller düzenlemesini istemişti.
Bugün de aslında istediği gerçekleşmektedir. Dünyanın birçok yerinden gelen, farklı ırktan insanlar, gün batımını ya da güneşin doğumunu hep birlikte izlemektedirler.
Dünyanın sekizinci harikası olarak bilinen Nemrut dağı, Unesco Dünya Kültür Mirasları listesinde de yer almaktadır.