Kuşaklar; aynı zaman aralığında doğup, içinde bulundukları ortamın zorluklarını, güzelliklerini hep birlikte yaşayanlardır. Toplumların sosyal ve kültürel yaşamları, duygu ve düşünceleri, deneyimleri, acıları, başarıları sonucu ortaya çıkmıştır. 1925 den başlayıp günümüze kadar gelmiş geçmiş 5 kuşak vardır. 2020 yılından sonra doğanlara da Alfa Kuşağı denilmektedir.
Kayıp Nesil: Büyük Nesil de denen, Sessiz Kuşak’tan önceki nesil pek bilinmez ve sıralamalarda yer almaz.
1- Sessiz Kuşak (1925-1945 yılları arasında doğanlar) (Silent Genaration):
İtaatkar, kanaatkar, saygılı bir toplumdur. Özgürlükleri kısıtlı olduğundan, toplumsal olaylara karşı sessiz kalıp , görüşlerini dile getirememişlerdir. Büyük Savaşlar (İkinci Dünya Savaşı) ve krizler ( 1929 Büyük Ekonomik Bunalımı) gördüklerinden çalışkan, azimli, ciddi, başarılı bireyler olarak yetişmişlerdir.
2- Bebek Patlaması (1946-1964 yılları arasında doğanlar) (Baby Boomers):
İkinci Dünya Savaşı sonrası bebek doğum oranlarında patlama yaşandığından dolayı bu isim verilmiştir. Çalışkan, kurallara uyan, işine sadık, bireylerdir. Teknolojiyi çok iyi kullandıkları söylenemez. Hem çocuk büyütmüş hem büyükleriyle ilgilenen vefakar bir nesildir.
3- X Kuşağı(1965-1979):
Farklı ırk ve dinden insanlarla çok iyi anlaşabilen, kadınların erkeklere oranla daha eğitimli olduğu, disiplinli, sabırlı, toplumsal sorunlara duyarlı bir nesildir. Çocuk yapma oranı az, bankalara olan borçları çoktur. Teknolojiyi sadece iş amaçlı kullanan bu nesil, dijital dünyaya adım atmamıza öncülük eden nesildir.
4- Y Kuşağı (Millennials) (Milenyum Kuşağı) (1980-1995):
Sokakta oyun oynayan son kuşaktır. Evlenme oranları düşük, aileleri ile yaşamaya istekli bir toplumdur. LGBT kavramı bu nesilde ortaya çıkmıştır. Dijital okur yazarlıkları yüksek olup Sosyal Medyayı iyi kullanırlar. Teknolojiyi iyi takip ederler, internet üzerinden alış veriş yaparlar. Sabırsızdırlar, çok çabuk iş değiştirirler.
5- Z Kuşağı(1996- 2020):
Tüketicidirler, geleneklerden uzak, ırk din mezhep ayrımı yapmazlar. Sokakta oyun nedir bilmezler. Mahalle arkadaşlığının yerine sanal arkadaşlar edinirler. Bireysel özgürlük ön plandadır. Evde çalışmak onlar için idealdir. Yabancı dile aşinadırlar. Haberleri, bilgiyi ve eğlenceyi Netflix Facebook Youtube, Instagram, Twitter üzerinden alırlar. İnternetten alışverişi tercih ederler.
6-Alfa Kuşağı (2020-2030):
Dijital bağımlılığın sonucunda ortaya çıkan dijital yalnızlığa mahkum bir nesil. Koronavirüs hastalığı (Covid-19) yüzünden içinde bulunduğumuz Pandemi dönemi çocuklarımızı dijital yalnızlığa hazırlıyor. Şu an bebek olan bu nesil sadece yakınlarının gülen yüzünü görebiliyor. Tebessüm eden yüzlere (maske), sevgiyle kucaklaşmalara (Sosyal mesafe ) yasaklar getirdik bu yüzden. Aslında onları nereye sürüklemek istiyorlar?
Kulağa çok hoş geliyor şuan akıllı evler, robotlar… Ama arkasındaki asıl gerçek yalnızlık.. Dijital yalnızlık. Sanal gerçeklik hayatlarının bir parçası olacak. Çevrimiçi ders, çevrimiçi alışveriş, çevrimiçi oyun , çevrimiçi konser sinema tiyatro ve robot arkadaşlar. Böyle bir dünyada ne kadar mutlu olacaklar? Yoksa robot gibi mi yaşayacaklar, insan gibi yaşamak varken 🙁
Güzel bir çalışma tebrikler.