ŞİRİNCE

 

 

 

.

Kırkınca – Çirkince – Şirince

Selçuk ilçesine bağlı Kayserkaya Dağı eteklerine kurulmuş bir rum köyü.

“Benden Selam Söyle Anadoluya”, Şirince bölgesini ve yaşadığı sıkıntıları anlatır, yazarı Dido Sotiriyu Kırkınca diye söz eder kitabında.

Yine “Emanet Çeyiz”, yazarı Kemal Yalçın, mübadelenin orijinal, objektif olan tek kaynağı. 15 Türk, 15 Rum aile ile yapılan röportajlar neticesinde hazırlanmıştır.


Çirkince denmesinin nedeni, buranın bilinen bir yer olmasını, düzenlerinin bozulmasını, huzurlarının kaçmasını istememelerinden dolayıdır.

Cumhuriyet döneminde  adı Şirince’ye çevrilmiştir.
.

Şirince’yi bütün dünyanın tanıması; 12. gezegen diye adlandırılan Marduk Gezegenin dünyaya çarpma ihtimali neticesinde beklenen kıyametin Şirince de olmaması rivayeti ile kasabanın 2012 aralık ayında yabancılarla dolup taşmasıdır.

Ne tesadüf ki 2012 yılında berbat bir üzüm hasadı olmuş, esnafı karalar bağlamıştı. Şirince şarapları ile ünlü bir köy, kötü hasat bu sektörü etkileyebilirdi.

Fakat Şirinceliler Marduk Krizini ranta çevirmesini bildiler ve Kıyamet şarabını piyasaya sürdüler. Ve bu şarap ile esnaf ihya oldu, hala piyasada satışı devam etmektedir.

 

Şirince – Matematik Köyü – Sevan Nişanyan
Aziz Nesin ölmeden önce oğluna vasiyet ediyor “Oğlum, bir okul kuracaksın, burada çocuklara bilimsel eğitim vereceksin kesinlikle ve de kesinlikle içine siyaset sokmayacaksın.”
Ali Nesin en yakın arkadaşı Ermeni Sevan Nişanyan’a durumu açıyor, fakat “cepte para yok ne yapabilirim?” diyor.

 

 

Bir gün Nişanyan’ın yanına bir kürt kardeşimiz yaklaşıyor “Sevan hocam, bize bir iş ver, çalışmak istiyoruz ” diyor. Bu sohbeti aklının bir köşesine yerleştiriyor Nişanyan.
Kayserkaya Dağı’nda satın aldığı arazisine giderken birden kafasında bir fikir beliriyor, kürt kardeşi arıyor. “Gel, buraya bir istimlak duvarı yap” diyor. Sonra da Ali Nesin’i arıyor. “Buraya Matematik Köyü yapacağız, Nesin Vakfı bağışçılarına mektup yazıp, para isteyeceğiz”. Öğrenci, akademisyen, sanatçı, dernek üyelerinden toplanan paralarla köyün inşasına başlıyorlar. (Daha sonra bağış yapan kişi ve kurumların isimleri matematik köyündeki sokak ve odalara verilmiştir) Tam köyün bir kısmı yapılmışken inşaata mühür vuruluyor “kaçak köy yapılıyor” diye.

 

Buna rağmen gizli gizli inşaat çalışmaları devam ediyor. Zamanla jandarmanın haberi oluyor bu çalışmalardan ve yollar tutuluyor işçilerin geliş saatinde. Bu kez işçiler daha erken saatte çıkıyorlar ve gözcüler dikiyorlar yola. Jandarma gelince köye, inşaatı terk ediyorlar, gidince yine devam ediyorlar çalışmaya. Uzun bir süre böyle kaçak göçek iş yapıyorlar. Sonra öğreniyorlar ki kaçak köy kurduklarını zannedip, mühürlemişler. Ve diyorlar ki “biz kaçak köy değil, Matematik köyü kuruyoruz, izin verin”, fakat müsaade edilmiyor..

 

 

Ve bu konu ulusal basında manşetlerde şöyle yer alıyor. “Dünyaca ünlü bir profesör, kara tahtanın önünde çok zor bir matematik problemini çözüyor” .
Bu haber sosyal medyaya düşüyor, zincirlenmiş kara tahtanın fotoğrafları ile, sonradan internetten kaldırılıyor bu fotoğraflar ve sonuç itibariyle yasak kalkıyor ve köy tamamlanıyor.

Ali Nesin ve Nişanyan bir tepsi baklava ile jandarmaya teşekkür için gidiyorlar, diğer ilaveler yapacağız diyorlar, jandarma izin vermiyor. Yine kaçak olarak devam ediyor çalışmalar. Evet – hayır referandumunda Ali Nesin’in evet kullanması ile biraz daha serbestlik kazanıyor faaliyetler.
Matematik köyünden sonra, felsefe köyü, tiyatro bölümü; üniversitelilerin, yüksek lisans öğrencilerinin yanında lise, orta ve ilkokul çocukları için bilim merkezi oluyor.

 

Matematik köyünün iki sembolü vardır. Horoz ve abaküs.

 

Rehber: Mehmet ADIGÜZEL

https://www.instagram.com/reel/C8EpM_iCZ1k/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.instagram.com/reel/C8HkRwnihvn/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön