Abant Gölü, Yedigöller, Gölcük, Sapanca Gölü

Abant Gölü

Abant Gölü, Jeolojik incelemeler sonucu yer kırıklarına bağlı olarak oluşan, diğer bir deyişle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın hareketlenmesi ile oluşan çukura suların dolması ile ortaya çıkmış doğal bir göldür.

Suyu tatlıdır. Etrafındaki dağlardan gelen kar suları ve de küçük derelerin buraya akması ile beslenir. Kışın havası soğuktur bundan ötürü gölün suyunun donduğu görülmüştür.

Birçok yabani hayvan ve geniş bitki örtüsü mevcuttur. Alabalık ve geyik üretim tesisleri doğaya katkı sağlamaktadır. Bu tesislerde yetiştirilen geyikler, biraz büyüdükten sonra doğaya, alabalıklarda göle bırakılmaktadır.

Gölün çevresinde piknik alanları çadır kamp alanları yürüyüş parkurları vardır. Gölün çevresi 7 kilometredir. Mangal yakmak ve gölde yüzmek kesinlikle yasaktır.

Abant’ta endemik bitkilere, hayvanlara rastlamak mümkündür. Dünyanın başka yerinde yaşamayan sadece burada yaşayan yöreye özgü çiçekleri vardır.

Bolu’nun Mudurnu ilçesi sınırları içindedir.
Ülkemiz de yaz hüküm sürerken Abant’ta tam bir yayla havası hakimdir. Yağmur, sis her zaman kendini gösterir.

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir .

Yöreye özgü bir çok alternatif var milli parklar içinde ki satış noktalarında.. Sizlere önerebileceğim, ilk kez yediğim tadına doyamadığım Bolçi olacak. Bolu çikolatası. Özellikle antep fıstıklı olanını deneyin derim

Yedigöller


Bölgedeki 7 gölden ötürü bu ismi almıştır.

Büyük Göl (En büyük yüzölçümlü göl), Kuru Göl (Doğa şartları sonucu kurumuş bir göl ama hala göl olarak anılıyor suyu olmasa da) , Nazlı Göl (Naif bir güzelliği olduğundan bu ad verilmiş), Sazlı Göl (Etrafında sazlıklar var), Derin Göl (20 metre derinliğinde en derin göl), Serin Göl (Su sıcaklı her mevsim düşük seviyede olduğu için), İnce Göl (İnce uzun bir yapıya benzediğinden)


Batı Karadeniz’de Bolu ili sınırları içindedir. Her tarafı Kızılağaçlarla çevrilidir, ama parkın asıl hakimi kayın ağacıdır. 236 adet bitki, 100 den fazla kuş türü yaşar.

Bir de hikayesi varmış Yedigöllerin


Efsane bu ya; bu bölgeye 7 çift aşık gelmiş bir gün, Büyük Göl’ün olduğu yere en büyük çift, Küçük Göl’ün olduğu yere en küçük çift gitmiş. Sazlı Göl’e giden çiftlerden damat geline sürekli saz çalar, Nazlı Göl’de de gelin damada sürekli naz yaparmış.

Başka bir efsaneye göre;

Bolu Beyi’nin oğlu ava çıkmış, birden karşısında Beyaz bir güvercin belirmiş. Güvercinin peşine düşmüş, büyülenmiş adeta. Güvercin onu Yedigölün bulunduğu alana getirmiş. Bolu Beyi tam nişan alacağı sırada güvercin, dünya güzeli bir peri kızına bürünmüş. Ne çare ki ok yaydan fırlamış, peri kızı kalbinden vurulmuş. Bir “ah” sesi çınlatmış ortalığı, ardından bir karabulut, gök gürültüsü…

Adeta gök ağlamış, dereler çağlamış..
Rivayete göre akan sular peri kızının kanı canı, su sesleri onun iniltileri, bu yedi gölde peri kızının öbek öbek gözyaşlarıymış..

1965 yılında milli park statüsünü alarak koruma altına alınmış.
Kamp yapmak mümkün ama ateş yakmak kesinlikle yasak.

Yedigöller heyelan gölleridir. Yer sarsıntıları sonucu kayan, kopan taşların, vadilerin giriş çıkışlarını kapatması ile çukurlar oluşmuş ve zamanla yağan yağmur sularının dolmasıyla heyelan göllerine dönüşmüşlerdir.

İki büyük heyelan olmuş, ilkinde Büyük, Derin ve Serin Göller oluşmuş. İkinci heyelan ilkinden daha yüksekte olup Nazlı, Kuru, İnce ve Sazlı Gölleri oluşturmuş

Kuruyan yıkılan ağaçlar görürsünüz olduğu yerde kalmışlar, kimse dokunamaz, alıp bir kenara atamaz. Milli park statüsünde olduğundan koruma altındadırlar.

Çünkü doğanın kanunun böyledir.

Bir çok yabani hayvan barındırır, gün içinde gözükmeselerde akşamları sesleri duyulur ve daha çok ormanın üst kısımlarında insanlardan uzakta yaşarlar.

Göllerin etrafında yürüyebilir, dağ havasını içinize çekebilir, kuş sesleri ile huzura kavuşabilirsiniz.


Gülen kayalar üzeri yosun kaplı olsalar da yanlarından geçerken onları fark edebilir, resmedebilir hatta hayal gücünüzü kullanarak ilginç şekilleriyle bir şeylere benzetebilirsiniz.

Ve Dilek çeşmesinden içtiğiniz, şişelere doldurduğunuz suyun tadını asla unutamazsınız.. Buz gibi soğuk ve çok tatlı..

Gölcük

Gülcük Gölü, Bolu sınırları içerisindedir,
Tabiat Parkı olarak Tarım ve Orman Bakanlığınca koruma altına alınmıştır.
Göl etrafında bulunan tek bina Devlet Konut Evi’dir. Orman Bakanlığına bağlıdır, üst düzey devlet yöneticileri ve dış ülke misafirleri konaklıyorlarmış.

Gölün çevresi 1.3 kilometredir.
Yapay göldür. Olası bir orman yangınında kullanılmak üzere su depo edilmek üzere yapılmış bir gölettir. Bu su zamanla çevresinde zengin flora oluşturmuş ve bölgeyi önemli bir turizm merkezi haline getirmiş.

Pembe ve beyaz nilüfer çiçekleri diğer adıyla lotus, mayıs ve eylül ayları arasında açarak doğaya ayrı bir güzellik katarlar, 55 tür olduğu söyleniyor ve Bolu Belediyesi tarafından koruma altına alınmış olan lotusları, koparanlara para cezası kesilmesi konusunda talimat verilmiş.

Park 1958 yılında oluşturulmuş.
Bisiklet, yaya yada gezi araçlarını kiralayarak gölün çevresini turlayabilir, ışık oyunları ile güzel kareler çekebilirsiniz..

Sapanca

Sakarya ve Kocaeli illeri arasında yer alır. Tatlı su gölüdür. Tektonik oluşumlarla meydan gelmiştir. Dağlardan inen küçük dereciklerin suyuyla beslenir.

Hikayesi;

Sapanca eskiden bu gölün olduğu yerdeymiş. Köye bir derviş gelmiş yorgun ve aç. Aş istemiş, iş istemiş kimse ilgilenmemiş, taa ki yaşlı bir kadın kendisini doyurana kadar.

Derviş teyzeye arkana bakmadan beni takip et demiş. Teyze denileni yapmış bir yerden sonra dönüp arkasına bakmış, geçtiği yerlerin sular altında kaldığını görmüş ve anında derviş gözden kaybolmuş ama bugünkü gölün sınırları çizilmiş olmuş.

Sapanca Gölü’nün, Marmara Denizi’nin bir parçası iken, denizden kopup tatlı su gölüne dönüştüğü düşünülüyor.


Gölde deniz sporlar yapmak mümkün, Kano, kürek, yelken, sörf gibi… Yüzmek serbest fakat belirli yerlerde.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi kentin içme suyunu bu gölün karşıladığını belirtmiş.

Bir rivayete göre, Eski Sapanca’nın hala sular altında olduğu söylenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön