7 – Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi
İstanbul’da görevini tamamlayarak İzmir’e getirilen gemi 2007 yılında Zübeyde Hanım ismini alarak, halkın hizmetine müze olarak sunulmuştur. İçinde Zübeyde Hanım’a ait kişisel eşyalarında olduğu gemi de bir çok denizcilik malzemelerini de görebilirsiniz.
Çocuklar ve yetişkinler için ayrı ayrı dizayn edilmiş kütüphane de, güzel saatler geçirebilirsiniz
Müze Pasaport Vapur İskelesine çok yakın olup, ücretsizdir.
8 – Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi
Eski itfaiye binasının olduğu yerdedir. Kent arşivi ikinci katta olup, bu katta milli kütüphane, araştırma ve toplantı salonları, milli kütüphanenin sürekli yayınladığı eserler ve gazetelerin bulunduğu bölümler vardır. İzmir in tarihine ilişkin çok kapsamlı bilgilerin olduğu ansiklopedileri burada bulmak mümkündür.
Kent müzesi ise giriş katta olup, İzmir in tarihini görsel olarak sunmaktadır. Geçmişe ait birçok materyalleri burada görebilirsiniz
Müze durağan bir müze değil, yıl içinde birçok sergi yapabilen okunur bir müzedir. Müzeyi gezdiğim gün Kurtuluş Destanı’nın Son 15 Günü sergisi vardı.
Müze, Montrö Kapısından sonra Kemeraltı’na doğru ilerlerseniz, 7 dakika yürüme mesafesindedir.
Müzeye giriş ücretsizdir.
9 – Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi
Ayavukla Kilisesi bahçesinde yer almaktadır. İlk çıkan gazete nüshaları, geçmişte kalmış daktilolar, fotoğraf, teleks, baskı makineleri sergilenmektedir. Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Uğur Mumcu, Kutlu Adalı, Ahmet Taner Kışlalı ve daha birçok yazara ait özel eşyaların sergilendiği oda sizleri karanlık günlere sürükleyecektir.
Attila İlhan da unutulmayıp, özel eşyaları sergilenmektedir. Attilla İlhan İzmir doğumlu bir gazeteci olup, Demokrat İzmir gazetesinde hem genel yayın yönetmenliği yapmış hem de başyazarlığını üstlenmiş değerli bir gazeteci ve şairdi.
Müze, Radyo ve Demokrasi Müzesine 5 dak yürüme mesafesindedir.
Müzeye giriş ücretsizdir.
10 – Radyo ve Demokrasi Müzesi
İzmir deki beş butik müzeden biridir. Müzenin girişinde hemen sağ panoda niye Radyo ve Demokrasi müzesi dendiğini çok güzel bir şekilde açıklamaktadır. (Radyo yayını ses dalgaları ile bize ulaşır. Ses dalgaları havanın içinde yol alır. Hava da bir kamu malıdır. Dolayısıyla radyo da en demokratik, alıcı cihazı en ucuz, algılaması en kolay araçtır.)
Müze 1921 yılından (Türkiye de ilk radyo yayıncılığı bu yıllarda ”telsiz telefon” çalışmaları adı altında yapıldı) günümüze, radyo örneklerini sergilerken, dönemlere göre ayrılmış her bölümde siyasi lider yada sanatçılarının ses kayıtlarını da dinleyebiliyorsunuz.
İlk bölümde, 1921 yılında Jarsey kentinde gerçekleşen ağır sıklet box maçı ilk canlı radyo yayınını, 1923 te Cumhuriyetin kurulduğu yıl bir öğretmen okulunun bodrumundan yayınlanan, canlı yayını dinleyebilirsiniz.
Üçüncü bölüm ise Radyo savaşları da denen Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında daha çok ABD ve SSCB arasında geçen radyo yayınlarına ait bilgileri içermektedir.
Atatürk ve Zeki Müren’e ait ses kayıtlarını da dinlemek mümkün.
Müze, Basmane Gar İstasyonuna 6 dakika yürüme mesafesindedir.
Müzeye giriş ücretsizdir.
Harika bir çalışma olmuş. Emeğine sağlık. Müdürlüklerin web sayfasında müze giriş ücretleri var. Onları da ilave edebilirsin.